ETETÉS ÉS KÖTŐDÉS

Szoptatás vagy cumisüveg kapcsolati szempontból: befolyásolja-e az etetés módja a babával alakuló kötődési kapcsolatot?  Mi kell a biztonságos kötődés kialakulásához? Egy rövid bevezető az evés, etetés, evészavarok témájához, és kiderül az is, mikor segíthet a szülő-csecsemő konzultáció.

Olvasási idő: kb. 2 perc

Sokan mondják, hogy a mai anyáknak könnyebb, ha a baba etetéséről van szó, mint a régieknek, hiszen régen ez se volt, meg az se volt. Bizonyos szempontból persze igaz is ez, bizonyos szempontból meg éppenhogy  fordítva: a sok döntési lehetőség, a sok-sok információ teszi nehézzé sokszor a mai szülők helyzetét. Sok édesanya irigyli a régieket, amikor nem volt min gyötrődni, hiszen nem volt ennyi választási lehetőség.

A kisbabák etetését illetően annyival mindenképpen jobb most nekünk, hogy sokkal többféle biztonságos étel, tápszer áll rendelkezésünkre, mint a régi, hagyományos társadalmakban. Így nem kell azon aggódnunk, mit fogunk a babának enni adni. Ma, ha egy édesanya nem szeretné, vagy valamiért nem tudja szoptatni a babáját, attól még etetheti érzékenyen ráfigyelve, biztonságos ételekkel. Ma már a szoptatás nem az egyetlen feltétele az evésnek, nem úgy, mint régen, a tápszer előtti időkben.

Előtérben a szoptatás, pedig…

Az, hogy a szoptatás az utóbbi időben újra „divatba jött”, nyilván mindenképpen pozitív fejlemény, hiszen egyre több kisbaba részesülhet az anyatej és a szoptatás áldásos hatásaiból. Persze ez nem megy mindig simán. Sok esetben a kisbaba fogadására felkészült, a szakirodalmat a szülés előtt alaposan áttanulmányozó anyákat is érheti meglepetés és kezdeti kudarcélmény az első időkben.

Ha nem megy a szoptatás…

Sokaknál alakul úgy, hogy a sok segítség, utánaolvasás, mindenféle támogatás ellenére mégsem megy valamiért a szoptatás. Vannak jónéhányan olyan édesanyák is, akik valamiért úgy döntenek, nem szeretnék szoptatni a gyermeküket. Ehhez a döntéshez teljességgel joguk van, még ha a környezetük rosszalja is ezt sokszor.

Ha így alakul, sokszor rengeteg bűntudatot, lelkiismeretfurdalást tud okozni a szoptatás helyetti cumisüveges etetés, különösen az újszülöttel alakuló kötődési kapcsolat tekintetében. Sokan úgy érzik, szoptatás nélkül már nem is lehetnek igazán jó anyák­ – pedig ez nem igaz. A szoptatás előnyeiről rengeteget lehet manapság olvasni, de annyi egészen biztos, hogy a kötődés nem kizárólag a szoptatáson múlik.

Cumisüveg, szoptatás – etetés és kötődés

 Mostanra tudjuk a kutatásokból, hogy az anya és gyermeke közötti kötődés minőségét nem a szoptatás ideje és gyakorisága határozza megFontosabb az anyának (és többi gondozójának) a gyermek jelei iránti érzékenysége. Ez arra vonatkozik, hogy az anya képes arra, hogy a gyermek jelzéseit észlelje, azokat megfelelően értelmezze, megfelelő időben, megfelelő módon, kiszámíthatóan reagáljon rá.

Mindez ugyanúgy lehetséges a cumisüvegből etetéssel, mint a szoptatással. Cumisüveges etetés közben az anya és gyermeke között ugyanolyan mély és biztonságos érzelmi kötődés alakulhat ki, mint szoptatás közben. A rossz anyasággal, a gyermek érzelmi elhanyagoltságával való riogatásnak az anya környezete részéről: semmi értelme.

Szoptatás nehézségek esetén az erre speciálisan szoptatással foglalkozó szakemberek szerencsére sokat segíthetnek a kezdeti nehézségek megoldásában, a szoptatás optimális beindulása érdekében. A szoptatási nehézségek leküzdésében  szoptatási tanácsadók és laktációs szaktanácsadók adhatnak gyors és hatékony segítséget. A szülő-csecsemő konzultáció főként a hozzátáplálás megkezdése után támadó etetési nehézségek, evészavarok esetén lehet hatékony.

A lényeg: 

  • egyrészt könnyebb a mai anyáknak, mert akkor is van mivel etetni a babát, ha valaki nem tud, vagy nem akar szoptatni
  • másrészt nehezebb, mert többféle döntési lehetőség van, mint régen
  • a kötődés ugyanúgy lehet biztonságos cumisüveges táplálás, mint szoptatás esetén
  • a babára való érzékeny reagálás nem attól függ, cumisüvegből vagy szoptatással kap-e enni…
  • … ezért, ha valaki nem tud, vagy nem akar szoptatni, nem kell bűntudatot éreznie
KAPCSOLAT
VISSZA