A SZÜLŐ-CSECSEMŐ ÉS KISGYERMEK KONZULTÁCIÓ

Mi az a szülő-csecsemő konzultáció és milyen esetekben lehet hasznos? Hogyan működik? Ki vesz részt benne és meddig tart? Mit kell tenni a konzultáció megkezdése előtt? Mit jó tudni az időpontfoglalásról? Mire nem alkalmas a szülő-csecsemő konzultáció? A legfontosabb információk egybegyűjtve ezen az oldalon mind megtalálhatóak.

Olvasási idő: kb. 5 perc

A szülő-csecsemő és kisgyermek konzultáció: kinek segít?

A várva-várt szülőség, egy kisbaba érkezése sok, előre nem látott helyzet elé állítja az új családot. A legtöbb aggodalmat az altatási, etetési nehézségek, a megnyugtathatóság, szobatisztaság, dackorszak kérdései szokták jelenteni.

Miért sír ennyit? Miért nem tudom elaltatni? Miért ébred fel folyton? Miért nem akar kóstolni, ételt elfogadni? Miért válogat? Miért akaratos? Hogyan kezeljem a hisztit? Miért lóg rajtam folyton? Miért nincs el egyedül?

Ezeket a nehézségeket közös szóval regulációs zavaroknak nevezzük, mert bár sokféle tünetben megnyilvánulhatnak, mégis összeköti őket egy közös jellemző. Ez pedig az, hogy a kisbaba vagy kisgyermek valami miatt nehezen tudja saját állapotait megfelelően szabályozni. Szüleinek pedig az jelent gondot, hogy a megfelelő módon segítsenek neki ebben.

A szülő-csecsemő konzultáció célja kifejezetten az, hogy a szülőknek regulációs zavarok fennállása esetén nyújtson támogatást. A szülő-csecsemő konzulens speciális képzettséggel, egyetemi diplomával rendelkező szakember. Legfőbb feladata az, hogy hozzásegítse a családokat a saját, személyre szabott és  mindenki számára elfogadható megoldások megtalálásához.

Szülő-csecsemő konzultáció: mekkora gyermeknek való?

A szülő-csecsemő és kisgyermek konzultáció 0-2, maximum három éves korig alkalmazható. Ennél nagyobb gyerekek esetében szülőkonzultáció, nevelési tanácsadás keretében tudunk találkozni.

A szülő-csecsemő konzultáció: hogyan segít?

A szülő-csecsemő és kisgyermek konzultációban érvényesülő szemlélet legfontosabb jellegzetessége, hogy figyelembe veszi az alakuló szülő-gyermek kapcsolat egyediségét. Ez tehát egy kapcsolatközpontú megközelítés. 

A szülő-csecsemő és kisgyermek konzultáció során soha nem kész módszerekkel, előre kigondolt és általános tanácsokkal dolgozunk és nem követünk egyetlen divatos nevelési irányzatot sem.

Elsődleges cél nem annyira az, hogy a szülők praktikus tanácsokat kapjanak (bár ez is fontos része a konzultációnak), hanem inkább az, hogy a kialakult helyzet megértéséhez közelebb jussunk. Ez azért szükséges, mert új belátásokat nyerve a változások tartósak maradnak. Így a szülő-csecsemő konzultáció több, mint alvástanácsadás vagy etetési tanácsadás. 

A családot foglalkoztató kérdéseket helyezve a középpontba, mindig együtt beszéljük meg azokat a szempontokat, amik az adott helyzettel összefügghetnek, és együtt bontjuk ki azt a megoldást, ami mindenki számára megfelelő.

A szülő-csecsemő konzultáció: meddig tart?

A tapasztalat azt mutatja, hogy a szülő-csecsemő konzultáció sok esetben már néhány alkalommal is hatékony segítséget tud nyújtani. Ennyi általában elég ahhoz, hogy a szülők új belátásokat szerezve másképp reagáljanak csecsemőjük vagy kisgyermekük jelzéseire, így a probléma hamar rendeződhet.

Az, hogy hány alkalomra van szükség, mindig nagyon-nagyon egyéni. Van, hogy elég egy alkalom is, hogy a szülők választ kapjanak a kérdéseikre, de van, hogy jónéhány alkalmat rá kell szánnunk. Leggyakrabban 5-10 alkalom szokott szükséges lenni, vagy ennél néhány alkalommal több.

Előfordul, hogy néhány alkalom után kiderül, hogy a család nehézségének enyhítésére nem a szülő-csecsemő konzultáció a megfelelő út.  Ilyen esetekben mindenképpen gondoskodunk arról, hogy a szülők további, megfelelő segítséget kapjanak.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a szülő-csecsemő konzultáció akkor hatékony, ha egy alkalomra másfél órát szánunk. Az optimális gyakoriság pedig hetente, esetleg kéthetente lehet. A szülőkonzultáció időtartama mindig 60 perc, heti gyakorisággal.

A konzultáció megkezdése előtt…

A szülő-csecsemő konzultáció során a csecsemők szabályozási nehézségei mögötti pszichológiai folyamatok középpontba állításán keresztül foglalkozunk egy-egy adott helyzettel. A szülő-csecsemő konzultáció orvosi vizsgálatot nem tartalmaz, de a kisgyermek egészségi állapota meghatározhatja a konzultáció témáit és folyamatát.

Annak érdekében, hogy megtudjuk, van-e az adott nehézség hátterében esetleges betegség vagy valamilyen szervi eltérés, a konzultáció megkezdése előtt minden esetben szükséges a kisbaba vagy kisgyermek orvosi kivizsgálása.

Időpontfoglalás szülő-csecsemő konzultációra

A szülő-csecsemő konzultációra ezen az oldalon lehet jelentkezni. Az első jelentkezéstől számítva általában néhány napon belül kaphatnak időpontot az érdeklődő családok.

Annak érdekében, hogy az időpontok szervezése gördülékenyen menjen, nagyon fontos az első kapcsolatfelvételkor a felajánlott időpont elfogadását három naptári napon belül visszajelezni.

Az időpont a végső visszaigazoló e-maillel véglegesedik (“Rendben, várom Önöket”). Amennyiben nem kap ilyen visszaigazoló e-mailt, kérem, ellenőrizze, hogy levele nem szerepel-e a piszkozatok között, esetleg a spamben. Ha technikai probléma adódna, kérem, keressen telefonon. E-mailes megkeresésekre (a nyári szünetet kivéve) 48  órán belül tudok reagálni.

Időpont lemondása

Mindenkivel előfordulhat, hogy egy váratlan helyzet miatt a megbeszélt időpontot módosítania, vagy lemondania kell. A hatékony időgazdálkodás érdekében nagyon fontos, hogy az esetleges módosítást vagy lemondást legkésőbb a találkozó megkezdése előtt 24 órával jelezzék. Ez vonatkozik mind a személyes, mind az online konzultációkra.

Ha a lemondásról az értesítés kevesebb, mint 24 órával a megbeszélt időpont előtt érkezik, akkor az elmaradt konzultáció árát a következő alkalommal ki kell fizetni. Amennyiben a konzulens részéről lenne lemondás a megbeszélt időponthoz képest 24 órán belül, akkor a következő konzultációért nem kell fizetni.

Ki vesz részt a szülő-csecsemő konzultáción?

A szülő-csecsemő konzultáció alapelve az a nézet, mely szerint a csecsemő nem létezik önmagában, mindig csak az őt gondozó személlyel szoros kapcsolatban. Így a problémái sem léteznek magukban, ezeknek megértése csakis a gondozói környezet, vagyis szüleinek megértése által lehetséges. Ez azért is van így, mert bár a tünetek általában a kisbaba vagy kisgyermek problémáiként jelennek meg, egy kisgyermek nem tud egy segítő kapcsolatban partner lenni. A szülő-csecsemő konzultációban a szülő és a gyermek mindig együtt vesznek részt.

Az is nagyon fontos, hogy lehetőség szerint az apa is részt vegyen a konzultációs üléseken, legalább az elsőn. Az anyával  ketten együtt  viselik a felelősséget a kisbaba gondozásáért, így mindkettejük nézőpontja, véleménye egyenértékűen fontos.

Amennyiben az egyik szülő a kisgyermeket egyedül neveli, egyéni megállapodás kérdése, hogy a külön élő szülő részt vesz-e a konzultációban, vagy sem. Amennyiben a szülők közös felügyeleti jogot gyakorolnak, de külön élnek, úgy mindkét fél beleegyezése szükséges ahhoz, hogy a kisgyermek a konzultáción jelen legyen.

Ha a kisbabának vagy kisgyermeknek van nagyobb testvére,  családjával együtt őt is szívesen fogadjuk a konzultációs ülésen.

Mindezen kívül azonban lehetnek olyan esetek, amikor indokolt és fontos, hogy gyerekek nélkül (is) találkozzunk. Ez természetesen egyéni mérlegelés alapján szintén lehetséges.

Titoktartás a szülő-csecsemő konzultációban

A konzultáció során a Magyar Pszichológiai Társaság tagjaként kötelezően érvényesülnek a pszichológusok számára előírt szakmai etikai szabályok, így mind a konzultáció ténye, mind a tartalma szigorú titoktartás alá tartozik. Ezentúl tartom magam az ISZCSK szakmai csoport etikai szabályzatához, és szakmai protokolljához is.

Amennyiben más szakemberekkel történő konzultáció szükséges lenne, úgy a szülők erre előzetesen engedélyt adnak, a megbeszélés lényegéről pedig visszajelzést kapnak. További személyes adatkezelési kérdésekkel kapcsolatban itt találja az adatkezelési tájékoztatót.

hatályos törvényeknek megfelelően a titoktartást kötelező feloldani, amennyiben a konzulens a gyermek vagy más személyek bántalmazásáról, testi épségének veszélyeztetéséről értesül.

Milyen témákról szólhat még a szülő-csecsemő konzultáció?

Bárki életében előfordulhat, hogy nagyobb gyerekek nevelésével kapcsolatban, vagy átmeneti krízishelyzetek esetén úgy érzi, jó lenne az adott helyzetet néhány alkalommal átbeszélni. Ilyenek lehetnek például az óvodáskorú gyerekek nevelésének kérdései, a gyermek óvodai beilleszkedése, otthoni nevelési nehézségek, az iskolaválasztás kérdései, válsághelyzetek a családban: anyagi nehézségek, válás, költözés, veszteségek, egyedüli szülőség, örökbefogadott gyermekek nevelése – és még sokminden más.

Ezek a kérdések nem tartoznak szorosan a szülő-csecsemő konzultáció témáihoz, de szívesen látom az érintett családokat ezekkel a témákkal kapcsolatban is, szülőkonzultáció, nevelési tanácsadás keretében.

Mire nem alkalmas a szülő-csecsemő konzultáció?

A szülő-csecsemő konzultáció folyamatában nagyon fontos tiszteletben tartanunk a kompetenciahatárokat, így beszélnünk kell arról is, hogy mire nem jogosít fel a szülő-csecsemő konzultáció?

Elsősorban a csecsemők, kisgyermekek testi egészségét szükséges szem előtt tartanunk. A konzultáció nem jogosít fel arra, hogy bármilyen orvosi vizsgálatot, kezelést kiváltson, helyettesítsen, vagy pszichológiai módszerekkel megszüntessen.

Nem tartalmazza és nem helyettesíti a gyermek fejlesztését, egyéni pszichoterápiáját és a szülő pszichoterápiáját, családterápiát sem. A szülő-csecsemő és kisgyermek konzulens nem jogosult a gyermekről szakértői vélemény kiadására, a szülő-csecsemő és kisgyermek konzultáció nem helyettesíti az igazságügyi pszichológus szakértői vizsgálatot.

 

KAPCSOLAT
VISSZA