INFANTILIS ANOREXIA

Mit jelent az infantilis anorexia, és mik a tünetei? Mi jellemzi az infantilis anorexiás gyerekeket? Mik a kilátások, mikor múlik el? Ebben az összefoglalóban ezeket a témákat járjuk körül, és kitérünk arra is, mi minden lehet az infantilis anorexia hátterében.

Olvasási idő: kb. 3 perc

A gyerekek étvágya nagyon különböző lehet, vannak „jobb” és „rosszabb” evők. Létezik azonban a gyerekek egy olyan csoportja, akiknél ez utóbbi „rossz evés már akár extrém méreteket is ölthet. Ezek a gyerekek az evést nagymértékben elutasítják és lassabban is növekednek. Ezt az evészavart hívjuk infantilis anorexiának,  ami nem ugyanaz, mint a a fiatal felnőttkori, testképzavarral (is) járó anorexia. Általában hat hónapos és három éves kor között kezdődik, de bizonyos jegyei már korábban is láthatóak.

Az infantilis anorexia tünetei

Már csecsemőkorban megfigyelhető az érintett babáknál, hogy nagyon könnyen elterelhető a figyelmük szoptatás közben: elég, ha csörög a telefon, valaki bejön a szobába, vagy az anya testhelyzetet változtat – a baba máris abbahagyja az evést és nem akarja folytatni.

Gyakrabban azonban általában a hozzátáplálás idején jelentkeznek az infantilis anorexia tünetei. A kisgyermek pár kanál után nem eszik tovább, elfordul, nem nyitja a száját, ki akar mászni az etetőszékből, vagy az ételt, tányért dobálja. Órákig el tud mélyedni különböző tevékenységekben, mintha nem érezne éhséget és eszébe sem jut, hogy ennie kellene. Az ilyen gyerekek extrém felfedezőek, nagyon önállóak és nagyon barátságosak – a környezet minden ingere felé nyitottan fordulnak, az evést kivéve. Az asztalnál is nagyon aktívak, folyton mozognak és beszélnek, ezért sok konfliktus támad evés közben.

A figyelemelterelés csapdája

Mivel a gyerekek minden inger felé nagyon nyitottak, a figyelemelterelés sokszor beválik. Sok szülő használja a szórakoztatás különböző technikáit az asztalnál, újabb és újabb játékokat kínálva evés közben, melyeket a gyermek egy idő után persze megun. Nagyon könnyű a „laptoppal etetés” csapdájába esni és evés közben különféle mesefilmeket mutatni neki, mert egy ideig hatékony – hosszú távon azonban csapda. Még kevésbé teszi ugyanis lehetővé, hogy a gyermek a saját testének belső jelzéseire figyeljen. Mindenezen figyelemelterelő technikák úgy tudnak visszaütni, hogy a gyermekben az a benyomás alakul ki, hogy az evés valami olyasmi, ami a szülőknek fontos, de neki nem annyira.

A figyelemeltereléses technikák hosszú távon nem hatásosak, mert a gyermek súlynövekedése mégsem éri el a kívánt mértéket. Az infantilis anorexiás gyermekek növekedése érdekesen alakul: értelmi fejlődésük nagyon gyors, az átlagosnál is gyorsabb lehet, testi növekedésük azonban lassabb, kivéve a fejméretet, ami így a testükhöz képest nagyobbnak tűnik.

Infantilis anorexia: kinövi?

A közhiedelemmel ellentétben a gyerekek ezt az evészavart nem „növik ki”. Hosszabb követéses vizsgálatokból kiderül, hogy az infantilis anorexiás gyerekek iskoláskorukban is kisebbek, vékonyabbak a többieknél. Gyakran találunk közöttük szelektív evőket is. Úgy tűnik, megfelelő kezelés hiányában az evés körüli harcok egészen sokáig, a gyermekkor végéig is fennmaradhatnak. Nagyobb korukban sem érdeklődnek az evés iránt, „elfelejtenek” enni, iskolában, társaságban inkább beszélgetnek. Sok gyermek kamaszkorára behozza a lemaradást, és testileg éppúgy fejlődik, mint a többiek. Vannak, akiknél az evéshez való hozzáállás azonban felnőttkorban is hasonló marad: képesek hosszú órákat a gépnél ülve dolgozni anélkül, hogy eszükbe jutna, hogy enni vagy inni kellene.

Az infantilis anorexia okai

Az infantilis anorexia kialakulásának hátterében is találunk genetikai okokat: sokszor kiderül, hogy a gyermek valamelyik szülője vagy rokona hasonlóan (nem) evett gyermekkorában, még ha a gyermektől eltérő mértékben is. Valószínűleg egy biológiailag meghatározott szabályozási nehézségről van szó esetükben, ami miatt a gyermeknek nehezére esik a környezet ingerei által keltett izgalmat az evés érdekében lecsillapítani és az éhség jeleit észlelni. Az infantilis anorexia kezelése hosszabb és komplex folyamat, melynek a szülő-csecsemő konzultáció egy része lehet, többnyire azonban más szakterületeken dolgozó szakemberek bevonását is igényli.

A lényeg:

  • az infantilis anorexiás gyerekek nagyon keveset esznek és lassabban növekednek a többiekhez képest
  • figyelmük nagyon könnyen elterelhető, nagyon önállóak és aktívak, értelmi fejlődésük gyors
  • ennek az evészavarnak a hátterében biológiai meghatározottságú szabályozási nehézség áll
  • a figyelemelterelés evés közben csak a felszínen hatékony, hosszú távon nem hoz megoldást
  • az infantilis anorexia bizonyos mértékig egy életen át fennmaradhat
  • az infantilis anorexia kezelése képzett szakember, esetleg szakemberi team bevonását igényli
KAPCSOLAT
VISSZA