Szülő-csecsemő konzultáció2018-10-14T06:11:44+00:00

A SZÜLŐ-CSECSEMŐ ÉS KISGYERMEK KONZULTÁCIÓ

Mit jelent a szülő-csecsemő konzultáció és hogyan zajlik egy ilyen folyamat? Ki vesz részt benne és meddig tart? Lehetséges online is konzultálni?  Ebben a cikkben a szülő-csecsemő konzultáció lényegéről, szemléletéről olvashat, és arról is, mit jelent mindez a gyakorlatban. 

A szülő-csecsemő és kisgyermek konzultációról röviden2019-01-16T12:38:07+00:00

Altatási nehézségek, etetésproblémák, sokat síró csecsemő: a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek azok a gondok, amelyek a 0-3 éves kisgyereket nevelő családokat a leggyakrabban foglalkoztatják. Ezeket a nehézségeket közös szóval regulációs zavaroknak nevezzük, mert bár sokféle tünetben megnyilvánulhatnak, mégis összeköti őket egy közös jellemző. Ez pedig az, hogy a kisbaba vagy kisgyermek valami miatt nehezen tudja saját állapotait megfelelően szabályozni, szüleinek pedig gondot jelent, hogy a megfelelő módon segítsen neki ebben.

A szülő-csecsemő konzultáció célja kifejezetten az, hogy a szülőknek az ilyen szabályozási nehézségek fennállása esetén nyújtson támogatást. A szülő-csecsemő konzulens speciális képzettséggel, egyetemi diplomával rendelkező szakember, akinek legfőbb feladata az, hogy hozzásegítse a családokat a saját, személyre szabott és  mindenki számára elfogadható megoldások megtalálásához.

Ez a fajta segítő szakmai terület Magyarországon viszonylag új. Abból a tapasztalatból jött létre, hogy az életkörülményeink megváltozásával a mi kultúránkban már nem, vagy alig van jelen az az évezredeken át fennálló szoros nagycsaládi kötelék, amelyben generációról generációra „öröklődött” át a gyerekek gondozásával, nevelésével kapcsolatos tudás. A mostani élethelyzetben a szülők sok esetben egyedül maradnak a kérdéseikkel, vívódásaikkal. Így nemegyszer nehéz eldönteniük, hogy egy általuk nehéznek megélt helyzet valóban probléma-e, vagy természetes fejlődési folyamat eredménye? Mennyire játszanak szerepet egy-egy adott helyzet kialakulásában a csecsemő veleszületett adottságai és mennyire reálisak a vele szemben támasztott elvárások? Mennyire illeszkedik a gyermek alaptermészete a szülőkéhez és ez mennyire változtatható? Ilyen és hasonló kérdésekre keressük meg a szülőkkel együtt a válaszokat a szülő-csecsemő konzultáció során.

Középpontban a regulációs zavarok2019-01-16T12:38:01+00:00

A regulációs zavarok megnevezés alatt a koragyerekkori, elsősorban 0-3 éves korosztályt érintő pszichológiai alapú szabályozási nehézségeket értjük, amelyek leggyakrabban a következő tünetekben nyilvánulnak meg:

 • alvászavarok, altatási nehézségek
 • evési és etetési problémák
 • sok sírás

Ezeknek a problémáknak a tünetei a mai napig ismertek a köztudatban („hasfájós csecsemő”, „háromhónapos kólika”, „rossz evő” stb.), de sokszor még a szakemberek között is elsődlegesen nevelési problémának számítanak („ha folyton felveszi, el fogja kényeztetni, anyuka”, „jódolgában válogatós ez a gyerek”, „majd eszik, ha igazán éhes lesz”), így nehézségeikkel a családok sokszor magukra maradnak. Sok esetben a problémák nem múlnak el maguktól, hanem fennmaradva később súlyosabbá válhatnak.

Mit kell tenni a konzultáció megkezdése előtt?2019-01-16T12:37:56+00:00

A szülő-csecsemő konzultáció olyan szemlélet, amely a 0-3 éves korú csecsemők és kisgyermekek szabályozási nehézségei mögötti pszichológiai folyamatok középpontba állításán keresztül foglalkozik egy- egy adott helyzettel. A szülő-csecsemő konzultáció orvosi vizsgálatot nem tartalmaz, de a kisgyermek egészségi állapota nagyon meghatározza a konzultáció témáit és folyamatát. Annak érdekében, hogy megtudjuk, van-e az adott nehézség hátterében esetleges betegség vagy valamilyen szervi eltérés, a konzultáció megkezdése előtt minden esetben szükséges a kisbaba vagy kisgyermek orvosi kivizsgálása.

Időpontkérés2019-01-16T12:37:50+00:00

A szülő-csecsemő konzultációra ezen az oldalon lehet jelentkezni, akár online, akár személyes találkozásról lesz szó. A konzultációs szoba leterheltségétől függően az első jelentkezéstől számítva általában néhány napon belül kaphatnak időpontot az érdeklődő családok.

Annak érdekében, hogy az időpontok szervezése gördülékenyen menjen, illetve másokat ne várakoztassünk feleslegesen, nagyon fontos az első kapcsolatfelvételkor a felajánlott időpont elfogadását három naptári napon belül visszajelezni- ennél tovább nem tudom már fenntartani az adott idősávot az érdeklődő családok számára. Az időpont a végső visszaigazoló e-maillel véglegesedik (“Rendben, várom Önöket”), melyet minden esetben fontos megvárni- enélkül nem érvényes az időpont. Amennyiben nem kap ilyen visszaigazoló e-mailt, kérem, ellenőrizze, hogy levele nem szerepel-e a piszkozatok között, esetleg a spamben, vagy keressen telefonon. E-mailes megkeresésekre (a nyári szünetet kivéve) 48  órán belül tudok reagálni. A konzultációk mindig pontosan kezdődnek, és pontosan végződnek, akár személyesen, akár online találkozunk.

Időpont lemondása2019-01-16T12:37:44+00:00

Mindenkivel előfordulhat, hogy egy váratlan helyzet, betegség miatt a megbeszélt időpontot módosítania, vagy lemondania kell. Ugyenakkor az is lehet, hogy egy- egy család régóta vár  időpontra, vagy sok szervezést vesz igénybe, hogy eljusson a konzultációra- sokan örülnének egy hirtelen megüresedett helynek. Ezért nagyon fontos, hogy mind a családok, mind a konzulens az időpont esetleges lemondását minél előbb, de legkésőbb a találkozó megkezdése előtt 24 órával jelezze. Ez vonatkozik mind a személyes, mind az online konzultációkra.

Ha a lemondásról az értesítés kevesebb, mint 24 órával a megbeszélt időpont előtt érkezik, akkor az elmaradt konzultáció árát a következő alkalommal ki kell fizetni. Amennyiben a konzulens részéről lenne lemondás a  a megbeszélt időponthoz képest 24 órán belül, akkor a következő konzultációért nem kell fizetni.

Meddig tart a szülő-csecsemő konzultáció?2019-01-16T12:37:39+00:00

A szülő-csecsemő konzultáció egyik nagyon nagy előnye, hogy a pszichoterápiánál  jóval rövidebb ideig tart. Míg előbbi hónapokig, évekig is elnyúlhat, a konzultáció esetében általában néhány alkalom (5-10) is elég lehet ahhoz, hogy a szülők új belátásokat szerezve másképp reagáljanak csecsemőjük vagy kisgyermekük jelzéseire, így a tünetek hamar rendeződhetnek.

Az, hogy hány alkalomra van szükség, mindig nagyon-nagyon egyéni. Van, hogy elég egy alkalom is, hogy a szülők választ kapjanak a kérdéseikre, de van, hogy jónéhány alkalmat rá kell szánnunk. Leggyakrabban 5-10 alkalom szokott szükséges lenni, lehet azonban ennél kicsit hosszabb is a konzultációs folyamat. Előfordul, hogy néhány alkalom után kiderül, hogy a család nehézségének enyhítésére nem a szülő-csecsemő konzultáció a megfelelő lehetséges megoldás. Ilyen esetekben mindenképpen gondoskodunk arról, hogy a szülők további, megfelelő segítséget kapjanak.

A konzultáció megkezdésekkor az első alkalomra mindig másfél órát érdemes szánni- ennyi idő szükséges ahhoz, hogy minden fontosat megbeszéljünk. Igazából a többi alkalomra is célszerű másfél órát számolni, a tapasztalat azt mutatja, hogy így igazán hatékony a közös munka- de egyénileg egyeztetve lehetnek rövidebbek is a további alkalmak. Az online konzultáció időtartama mindig 50 perc. A megfelelő hatékonysághoz hetente, vagy legalább kéthetente szükséges találkoznunk.

A konzultáció résztvevői2019-01-16T12:37:34+00:00

A szülő-csecsemő konzultáció alapelve az a nézet, mely szerint a csecsemő nem létezik önmagában, mindig csak az őt gondozó személlyel szoros kapcsolatban Így a problémái sem léteznek magukban, ezeknek megértése csakis a gondozói környezet, vagyis szüleinek megértése által lehetséges. Ez azért is van így, mert bár a tünetek általában a kisbaba vagy kisgyermek problémáiként jelennek meg, egy kisgyermek nem tud egy segítő kapcsolatban partner lenni. A szülő-csecsemő konzultációban a szülő és a gyermek mindig együtt vesznek részt.

Van ennek praktikus oldala is. Sokszor gondot, vagy külön anyagi ráfordítást igényel megoldani a gyermek elhelyezését a konzultáció idejére. A szülők nyugodtabbak, ha a közelükben van a kisbabájuk, akit az anya a konzultáció ideje alatt megetethet vagy tisztába tehet. A kisgyerek számára szintén megnyugtató, hogy a szüleivel lehet és nem kell más személyre rábízni. A konzultáció helyszínéül szolgáló szoba gyerekbarát, sok érdekes játékkal felszerelve, ezekkel a gyermek nagyon jól el tudja magát foglalni – a tapasztalatok azt mutatják, hogy a konzultációs helyzetben a kicsik általában jól érzik magukat és „jól viselkednek”, nem zavarják a konzultációs beszélgetéseket.

A kisbaba vagy kisgyermek jelenlétén kívül nagyon fontos, hogy lehetőség szerint az apa is részt vegyen a konzultációs üléseken, legalább az elsőn. Az anyával  ketten együtt  viselik a felelősséget a kisbaba gondozásáért, így mindkettejük nézőpontja, véleménye egyenértékűen fontos.

Amennyiben az egyik szülő a kisgyermeket egyedül neveli, egyéni megállapodás kérdése, hogy a külön élő szülő részt vesz- e a konzultációban, vagy sem. A jelenleg érvényes jogi szabályozásnak megfelelően, amennyiben a szülők közös felügyeleti jogot gyakorolnak, de külön élnek, úgy mindkét fél beleegyezése szükséges ahhoz, hogy a kisgyermek a konzultáción jelen legyen.

Ha a kisbabának vagy kisgyermeknek van nagyobb testvére,  családjával együtt őt is szívesen fogadjuk a konzultációs ülésen.

Mindezen kívül azonban lehetnek olyan esetek, amikor indokolt és fontos, hogy gyerekek nélkül (is) találkozzunk. Ez természetesen egyéni mérlegelés alapján szintén lehetséges.

Hogyan működik a szülő-csecsemő konzultáció?2019-01-16T12:37:30+00:00

A szülő- csecsemő és kisgyermek konzultációban érvényesülő szemlélet legfontosabb jellegzetessége, hogy figyelembe veszi az alakuló szülő- gyermek kapcsolat egyediségét, individuális mintáját. Lehet, hogy egy adott nehézség több esetben a felszínen ugyanaz, mégis minden kisgyermek mögött egy saját, külön család áll a maga egyéni tagjaival, személyiségeivel, kapcsolataival, történetével.

A szülő- csecsemő és kisgyermek konzultáció során soha nem kész módszerekkel, előre kigondolt és általános tanácsokkal dolgozunk és nem követünk egyetlen divatos nevelési irányzatot sem. Nem annyira a praktikus tanácsok, trükkök, tippek vannak a középpontban (bár ilyenekről is lehet szó), sokkal inkább az a lényeg, hogy mindig az adott család éppen aktuális nehézségeire hangolódva alakítjuk úgy a beszélgetések témáit, hogy a helyzet megértéséhez közelebb jussunk. Ezért nem lehet előre meghatározni, milyen témák kerülnek szóba – ezek nagyon változatosak és egyéniek lehetnek a család egyediségének megfelelően. A családot foglalkoztató kérdéseket helyezve a középpontba, mindig együtt beszéljük meg azokat a szempontokat, amik az adott helyzettel összefügghetnek, és együtt bontjuk ki azt a megoldást, ami mindenki számára megfelelő.

Néhány fontos tudnivaló az online konzultációról2019-01-16T12:37:25+00:00

A szülő-csecsemő konzultáció fent leírt szemléletéből fakadóan személyes kapcsolatban tud igazán működni- mint minden segítő kapcsolat.

Vannak azonban élethelyzetek, amikor csak online tudunk találkozni, más formában sajnos nem, vagy nagyon nehéz lenne. Ilyenek lehetnek például:

 • Ha a Önök külföldön élnek, nincs a közelben megfelelő szakmai segítség, és egyébként is, mégiscsak jobb lenne magyarul beszélgetni, mint idegen nyelven
 • Ha Önök messzebb, vidéken, vagy távolabbi budapesti kerületekben élnek, ahonnan a személyes kapcsolattartás nem megoldható, vagy anyagilag/időben az utazás nagy terhet jelentene
 • Ha valamiért egyébként le kellene mondani a személyes találkozót (betegség, lerobbant autó, hirtelen rossz idő, óriási dugó a városban, stb.), alkalmilag
 • Ha nincs más szabad időpont, csak a gyermek alvásideje, ami sérthetetlen
 • Nagyon pici kisbabával, gyermekágyas időszakban

Az online konzultáció sok esetben előnyös lehet, ha másképpen nem tudjuk megoldani a kapcsolatfelvételt. Azt viszont mindenképpen szem előtt kell tartanunk, hogy semmilyen, még a technikailag legtökéletesebb online kommunikációs forma sem pótolhatja a személyes találkozás adta többletet mind a családok, mind a konzulens számára. A szülő-csecsemő és kisgyermek konzultáció személyesen az igazi, az online forma csakis azoknak való, akik máshogy semmiképpen nem tudják megoldani. Ha így van, akkor is optimális lenne, ha egy konzultációs folyamatban legalább egyszer, ideális esetben az első alkalommal, személyes találkozásra kerülne sor.

Ahogy mindig, az online forma választása esetén is a konzultáció maximális hatékonyságára törekszünk. Fontos, hogy gondoskodjunk a zavartalan körülményekről: ne jöjjön be senki a szobába, ne csörögjön a telefon, ne legyenek zavaró háttérzajok, ne pont akkor tegyük fel a levest, amit aztán kavargatni kell. A konzultáció ideje legyen csak a mienk, amit senki ne zavarjon meg. Biztosítsuk a diszkréciót is, ne legyenek ott illetéktelen személyek, ne legyünk közben nyilvános helyen (parkban, könyvtárban, stb.).

Az online konzultáció esetén a konzulens részéről ugyanazok szakmai szabályok érvényesülnek, mint ha élőben találkoznánk. A konzultációs szoba, ahol a konzulens tartózkodik, ugyanaz, mint személyes találkozás esetén (csak éppen online beszélünk), a körülmények ugyanúgy zavartalanok, és az időt is ugyanúgy betartjuk, vagyis pontosan kezdünk és pontosan végzünk.  A különbség annyi, hogy az online konzultáció mindig 50 perc.

Technikai feltételek:

 • Számítógép, webkamera, mikrofon, fejhallgató, ha szükséges
 • Megfelelő sebességű internetkapcsolat
 • Skype, Messenger
 • Kényelmes ülőhely

Az online konzultáció során előfordulhat, hogy a szülők e-mailen kérdőívet kapnak, melyet elektronikusan lesz lehetőségük kitöltve visszaküldeni.

Online konzultáció esetén ugyanúgy időpontot kell egyeztetnünk, mint a személyes találkozások előtt- ugyanúgy a kapcsolati oldalon keresztül. Az időpontkérés, lemondás szabályai és minden más ugyanazok, mint személyes találkozás esetén. Az árakról és a fizetési lehetőségekről itt tájákozódhat.

Titoktartás2019-01-16T12:37:20+00:00

A konzultáció során a Magyar Pszichológiai Társaság tagjaként kötelezően érvényesülnek a pszichológusok számára előírt szakmai etikai szabályok. Így mind a konzultáció ténye, mind a tartalma szigorú titoktartás alá tartozik. Amennyiben más szakemberekkel történő konzultáció szükséges lenne, úgy a szülők erre előzetesen engedélyt adnak, a megbeszélés lényegéről pedig visszajelzést kapnak. További személyes adatkezelési kérdésekkel kapcsolatban itt találja az adatkezelési tájékoztatót.

A hatályos törvényeknek megfelelően a titoktartást kötelező feloldani, amennyiben a konzulens a gyermek vagy más személyek bántalmazásáról, testi épségének veszélyeztetéséről értesül.

Milyen kérdések esetén lehet még konzultációra jelentkezni?2019-01-16T12:37:14+00:00

Bárki életében előfordulhat, hogy nagyobb gyerekek nevelésével kapcsolatban, vagy átmeneti krízishelyzetek esetén úgy érzi, jó lenne az adott helyzetet néhány alkalommal átbeszélni, vagy tanácsot kérni. Ilyenek lehetnek például az óvodáskorú gyerekek nevelésének kérdései, a gyermek óvodai beilleszkedése, otthoni nevelési nehézségek, az iskolaválasztás kérdései, válsághelyzetek a családban: anyagi nehézségek, válás, költözés, veszteségek, egyedüli szülőség, örökbefogadott gyermekek nevelése- és még sokminden más.

Ezek a kérdések nem tartoznak szorosan a szülő-csecsemő konzultáció témáihoz, de szívesen látom az érintett családokat ezekkel a témákkal kapcsolatban is. Fontos azonban figyelembe vennünk, hogy adódhatnak olyan témák (különösen a szülők párkapcsolati nehézségei, esetleges traumatikus élményei), aminek a (főleg nagyobb) gyerekek előtti megbeszélése a gyermek szempontjából nem lenne szerencsés. Ezért ha ilyen kérdések merülnek fel, gondoljuk át együtt, nem jobb megoldás- e, ha a szülők a gyermek nélkül vesznek részt a konzultációban.

Mire nem alkalmas a szülő-csecsemő és kisgyermek konzultáció?2019-01-16T12:37:06+00:00

A szülő-csecsemő konzultáció folyamatában nagyon fontos tiszteletben tartanunk a kompetenciahatárokat, így beszélnünk kell arról is, hogy mire nem jogosít fel a szülő-csecsemő konzultáció?

Elsősorban a csecsemők, kisgyermekek testi egészségét szükséges szem előtt tartanunk. A konzultáció nem jogosít fel arra, hogy bármilyen orvosi vizsgálatot, kezelést kiváltson, helyettesítsen, vagy pszichológiai módszerekkel megszüntessen. Nem tartalmazza és nem helyettesíti a gyermek fejlesztését, egyéni pszichoterápiáját és a szülő pszichoterápiáját, családterápiát sem. A szülő-csecsemő és kisgyermek konzulens nem jogosult a gyermekről szakértői vélemény kiadására, a szülő-csecsemő és kisgyermek konzultáció nem helyettesíti az igazságügyi pszichológus szakértői vizsgálatot.